2016; Capitanía Contrabandista

30 Jul 2016; Capitanía Contrabandista

Comparsa Contrabandistes Ontinyent 2017

Comparsa Contrabandistes Ontinyent 2017

Va ser a la assemblea de la Creua al setembre de 2014, on es nombrà, al màxim representant del bàndol Cristià per a les festes de 2016, Vicent Marrahi Guerrero, Capità Cristià representant la Comparsa de Contrabandistes.
I quan al setembre del 2015, quan el morent ya s’acomiadava a l’ermita de Santa Ana, on es donaven per finalitzades les festes aquest any, començava el conte enrere del que preteníem fora una vesprada calorosa d’agost, arropats per un magnífic públic d’Ontinyent, i pobles propers, que ens durien flotant sobre l’asfalt del Almaig y Daniel Gil, fins arribar a la Plaça dels moros i cristians.
Començava un any per poder preparar el càrrec de Capitania, el càrrec mes important que pot ostentar una comparsa, el aparador davant dels mils de ulls que es fixen en les nostres festes, en les festes de moros i cristians d’Ontinyent. Era moment de començar a desenvolupar totes les idees abocades damunt la taula l’any anterior, per tal de començar a donar-li sentit al que veuria l’espectador.
Desfilada pensada on els Professionals d’Ontinyent foren els proveïdors dels diferents elements i/o animals que utilitzaríem per al espectacle de l’entrada.

Domen inici a un any especial, a un any màgic…

Amb la germanor de la resta de comparses de càrrecs, s’organitza la presentació conjunta dels logotips que ens acomiadaran durant tot un any.
Victoria Álvarez, ex component Contrabandista i estudiant de Belles Arts, plasmava en una pintura al Oleu, el logotip que representarà la Capitania contrabandista 2016, on ella mateix explicava a la sala amb aquestes paraules:

“Con este logotipo he querido plasmar dos aspectos muy simbólicos e importantes.
Por una parte la composición de nuestra comparsa, que está representada con la manta, que tanto colorido da a nuestro traje, y el clavel, como nota LOGO CAPITANIA Contrabandistes Ontinyent 2016de color a la vez que sencillo, alegre.
Y por otra parte nuestra raíz bandolera en la sierra, representado por el perfil que podemos ver desde, prácticamente, todos los lugares de la ciudad, el perfil del Benicadell, o como se llama en el cantar del Mío Cid, peña Cadiella. Queriendo simbolizar el escenario donde se desarrolla la vida de los bandoleros y contrabandistas, su vida diaria, las luchas que tuvieron, las personas que vivieron en ellas y de ellas.
A parte del simbolismo, quiero destacar sobretodo la paleta de colores presentes en nuestras sierras: ocres, tierra y marrones en el paisaje, y rojo como el vino en la mesa.
Este logotipo simboliza sobretodo la ilusión de toda una comparsa, en el especial año de la Capitanía de 2016. Espero que os guste y que este próximo año nos veamos todos representados en él”

Un simple dibuix, definia perfectament l’idea del que seria l’essència de la capitania, l’essència contrabandista 2016.
Essència que s’utilitzaria a la presentació dels trages realitzada, a on s’intenta traslladar en el temps als assistents, portant-los al lloc a on el contrabandiste habitava, am un menú temàtic i amb la posada en escena de l’historia que mesos desprès, recorrerà els carres d’Ontinyent.

DEIXEM PAS AL RECORD, SOMIEM DESPERTS…

Corria l’any 1808 a on les terres Españoles estaven sent amenaçades per l’exèrcit Francès.
En la noble vila D’ONTINYENT, regnava la calma, encara que mai es baixava la guàrdia, en qualsevol moment, podria aparèixer l’exercit francès i posar al poble en alerta.

José Seguí - Portaguión 2016

En la porta d’entrada al poble, Pepe Seguí, sostenía el guio de la comparsa i realitzava les funcions de vigilància en un dia de marcat, m’entres tant, la gent del poble utilitzaven els carros i carretes per a transportar les seues mercaderies, exhibien els seus animals per a la venda i els mercaders, despatxaven els seus llocs de mercaderies en la plaça major del poble als veïns contrabandistes de les localitats de Anna, Beniganim, Carcaixent, Albaida, Montixelvo, Rotova, i Castello de Rugat.

En lo alt de la plaça, Jose Ulloa, alies «el TRAGABUCHES» membre d’una colla denominada «Los siete niños de Écija» acaparava l’atenció.
Pujat a la creu que presidia el centre de la plaça, “El Tragabuches” cridarà als seus companys i gent del poble per a unir-se a la seua acció defensiva, on desprès de declarar les seues intencions i al crit de bravesa avançaran amb les armes en alt.

entrada-2016-capitania-4Rafa Ferrero (Asgarro Teatre) en la Figura de "El Tragabuches"“Una mujer fue la causa
De mi perdición primera
Que no hay perdición de hombres
Que por mujeres no venga

Hoy no tengo más amor
Que el amor que siento por mi tierra

Y preso de ira y dolor

Le daré muerte a quien quitármela pretenda

Busco hombres de valor

Que se una todo aquel que quiera
Que no halle temor ni dolor

Por cruda y fría que sea esta guerra

Uníos a mi causa, gentes del pueblo

Plaza del pueblo | Ballet Masters i Assagaro Teatreentrada-2016-capitania-6Napoleón asoma tras aquella sierra

Vienen sus hombres a quemar nuestros sueños
Vienen sedientos de sangre rondeña

Estad atentas por los que caigan
Y traed víveres, mujeres nuestras

No permitáis que nos venzan
¡¡Por la gloria y por la patria!!”

El ballet amb casi prop de 40 ballarins, prendran la plaça al voltant de “El Tragabuches”, que fa sonar la guitarra en memòria de la seua volguda, una balladora que li portà a la perdició.
Rosana Ferrero, “alma máter” d’esta historia, es l’encarregada de dirigir i portar a fi la representació del Grup Asgarro Teatre, coordinant-ho amb el Ballet Master d’Ontinyent. (Video)

A la Cridà acudiran les escuadres “contrabandistes” y “La Navaixa” guiades per Rosa Sarrió y Carmen Pastor respectivament, i amb el trage de gala de la comparsa, desfilaran al compàs de les peces “Ragon Falez” i “Reina de Fiestas” interpretades per l’Agrupació Musical “La Banda” d’Alfarrasi.

entrada-2016-capitania-15

entrada-2016-capitania-14

L’exèrcit francès que avança sense pietat, es comandats pel general Dupont, formant perfecte batallo amb tropes de cavalleria e infanteria, i amb el caño Gribeauval de 4’ amb tot el seu armament, fan presencia a les nostres terres, en entrada-2016-capitania-19busca de governar-les, sembrant-les de pànic i admiració per la seua uniformitat i elegància.
Batallo del exèrcit francès es format per la Cavalleria y replica del Caño Gribeauval de 4’ que pertany a l’Asociación Cultural de Amigos del Museo Histórico Militar de Valencia, entrada-2016-capitania-20encapçalat per Javier Planells, i oficial de la quadrilla, donant pas a 43éme Regiment d’infanterie de ligne de la Asociación Histórico Cultural Villa de El Bosque (Cadis) siguent l’oficial d’infanteria Antonio Domínguez.
L’escuadra “Batallón” representa a l’exèrcit francès, on carrecs de 2016 vullgueren formar part d’aquesta capitania, guiats per Vicent Pastor “El bobo” com a cap d’escuadra.
Tot seguit es l’escuadra “La Fusta” formada por joves i guapes donzelles, i guiades per Cristina Olcina, tractaraen de guanyar la confiança dels invasors per tal d’assabentar-se on seria el entrada-2016-capitania-29entrada-2016-capitania-31lloc elegit per tal de plantar el campament militar i poder així preparar l’atac.
Al compàs de “Tercio de Quites” i “Nerva” la Banda de Música “La Contestana” va donar pas a l’escuadra “Una y no mes” que guiada per Maria Insa, també estigueren pendents del exèrcit francès, per traslladar l’informació al bandoler.
Les tropes franceses, que pertanyen al AHC Amigos del Museo de Valencia, instal•lades en el seu campament, van rebre la visita per sorpresa de l’exercit espanyol, acompanyat per gent del poble i pels contrabandistes que arriben des de la muntanya a ajudar el la batalla aconseguint l’espanyol, expulsar l’invasor i salvar el nostre poblat. Quedant l’olor de pólvora en l’ambient i el record de la lluita en les nostres memòries.entrada-2016-capitania-37 entrada-2016-capitania-39
i amb gracia i mestria, el contrabandista ajudat a l’expulsió del francès. Esquadra «Bandoleres», armades amb trabuc i guiades per una magistral María Cambra, són acompanyades en el camp de batalla per l’esquadra «Campanar», estes navaixa en mà i guiades per Ana Gutierrez van estar en tot moment custodiades per la banda de música “La Aranya” interpretant Churumbelerias y L’entra.
entrada-2016-capitania-40El millor que es podia fer, una vegada segures les nostres muralles, era vestir les millors gales i eixir a celebrar-ho. Abillats amb les millors gales, Roberto Seguí, va fer vibrar, a què per un dia es va sentir contrabandista, era l’esquadra «d’amics del Capità» les que buscaven Ballet_Opera_Ontinyentcelebrar tals glòries, endinsant-se en la taverna on es mescla la música i l’alcohol, encara que predomina una batalla de compassos de balls que acapararà l’atenció de l’assistent. Ball format per el Ballet Opera i dirigit per Teresa Gandia i Rosmari Vidal.

Cosa que no podia faltar en una taverna, eren els licor de la serra de Mariola, «l’herberet» que seria repartit entre el públic assistent i durant tot el recorregut, per recordar el nostre pas i celebrar la seguretat de les nostres terres, mentres les esquadres de «Calañe» amb Mercedes Pastor al front i «3 Escuadres» guiades per l’últim capità contrabandista, Alfredo Reig s’unien a tal festeig acompanyats per Banda de Música «Tot per la música»

entrada-2016-capitania-41entrada-2016-capitania-42i per tornant als orígens, i envoltats d’un aroma que serà, l’essència de la nostra capitania, serem amagats de les autoritats, sense baixar la guàrdia de qui te pas per la serrania, 5 ballarines del Ballet Masters ens introduirà a ella, on es mesclarem entre els animals que alli habiten i l’aroma a Romer, de les nostres serres que invadirà el carrer.
entrada-2016-capitania-48Una amazona, amb el seu Harry es passejarà per la serrania, mentrestant, menuts de la comparsa repartiran, mentre entrem a la serrania, milers de plantes aromàtiques, de romer.
El rapaces, animals de serra, no podien faltar a la nostra desfilada, 10 xiquets contrabandistes, seran els portador de les obiletes on el Falcó serà l’avenca-la de les 5 àguiles calbes, que als braços dels cuidadors adults, seran símbol de majestuositat, i donaran pas a l’Escorta femenina, l’Esquadra “Tempranillo”, encapçalada per Estefania Martínez Cortes, 1er Trò de la Comparsa 2016 i dona del Capità Cristià, que desfilarà al so del pasdoble Estefa, interpretat per la Unió Artística Musical d’Ontinyent.
I en el mes dins de la muntanya, i rodejades per amics, Marta i Rebeca Marrahi, filles i favorites del capità, entrada-2016-capitania-50que des de l’alt d’una penya, i instal•lades entre matolls i «coscollasentrada-2016-capitania-56«, conviuran entre animals de la zona.

Endinsats a la serra, entre les Cabres muntanyeses, el “maxo cabio” i els llops, el rei de la serrania, tindrem el cavall del capità que amb mestria i elegància, donarà pas a L’escuadra “Contrabando”, l’Escorta del Capità.
25 membres, guiats per David Seguí, son baix de la penya on desde l’altura, domina la Vall el Capità Cristià Vicent Marrahi Guerrero, controlant tot el que pasa als seus peus i vigilant per si fos menester tornar a defensar el que es just.

Rebemar, interpretat per l’Agrupació Musical d’Ontinyent, acomiadarà al capità i escolta per tot el recorregut.

Salves realitzades per el exercit francès al complet, a la arribada del capità a la glorieta dels moros i cristians, donava per finalitzada la Capitania 2016 Contrabandista, mentrestant, el aroma a Romer seguia en al ambient.

entrada-2016-capitania-60

«Erguido en la serranía tiene un trabuco en las manos y la navaja escondida alrededor de su manto. Sobre la frente sin ira lleva de tela un pedazo pañuelo de seda rica en emboscadas y asaltos”

I per el record d’un amic que el destí no li va permetre gaudir d’aquestos dies junt a tots nosaltres, el Capità Vicent Marrahi, i la seua escolta, li rendiren homenatge en «L’Arranca de la Diana«, al so de “TOTS MENOS UNO
Ricardo, faltaves tu, encara que per moments, sentirem la teua presencia.

293

Aquesta capitania, ha esta fonamentada al fet històric de la batalla de Bailen, Batalla que se va lliurar durant la guerra d’independència Espanyola i que a la fi suposa la primera gran derrota en obert de l’exèrcit Napoleònic un 19 Juliol de 1808, ara fa dos segles

Share Button
No Comments

Post A Comment